Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου: οι γονείς αυτοοργανώνονται!

Ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου είναι Κοινωνική συνεταιριστική Επιχείρηση , νομικό πρόσωπο δηλαδή synetairismπου το καταστατικό του διέπεται από τον νόμο 4019/2011 που αφορά την εισαγωγή της Κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Δημιουργήθηκε από γονείς που είχαν παιδιά στον Α – Β – Ε – και Θ παιδικούς  σταθμούς και είναι η λογική συνέχεια της αντίστοιχης επιτροπής αγώνα των γονέων που το 2011 αγωνίστηκε για να μην κλείσουν 3 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στη πόλη. Ο αγώνας  που  κάναμε  μας έπεισε από τα μέσα  του 2011,  ότι  έπρεπε να διερευνηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης δομών πρόνοιας  από τους ίδιους τους γονείς

καθώς τόσο η ανυπαρξία προνοιακής πολιτικής για τα βρέφη  όσο και η εκτίναξη εώς διπλασιασμού των τροφείων στους δημοτικούς καθώς και η  αδυναμία πρόσβασης των οικογενειών στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς  επέβαλε κάτι τέτοιο. Επιπλέον η  προοπτική αυτή θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν η διοίκηση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα γινόταν από τους ίδιους τους γονείς μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτό.

Σήμερα ο Συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει την 1η συνεταιριστική δομή φύλαξης παιδιών στην Ελλάδα. Επτά οικογένειες συνεταιρίστηκαν και διαμόρφωσαν τμήμα του σπιτιού της μιας οικογένειας σε μικρό «σχολείο»  Προσελήφθη μία εκπαιδευτικός με σύμβαση αορίστου χρόνου και σε 8ωρη βάση καθημερινά 8 παιδιά βρίσκονται σε ένα οργανωμένο περιβάλλον το οποίο το έφταιξαν και το διοικούν οι γονείς τους σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό ενώ ταυτόχρονα αυτοί πληρώνουν πολύ  λιγότερα από όσο σε ένα ιδιωτικό παιδικό σταθμό. (να υπενθυμίσω ότι ακόμα δεν υπάρχουν για ηλικίες βρεφών τμήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς  της πόλης). Ταυτόχρονα η εκπαιδευτικός αμοίβεται  αρκετά παραπάνω από τον προ μνημονίου κατώτατο μισθό.

Ο Συνεταιρισμός διερευνά την δημιουργία και άλλων τέτοιων δομών στη πόλη του Χαλανδρίου καθώς είναι μία απολύτως νόμιμη, φτηνή και αξιοπρεπής λύση για την διαχείριση της φύλαξης ενός παιδιού από μια οικογένεια ειδικά για παιδιά βρεφικής ηλικίας , όπως επίσης και την δημιουργία του 1ου συνεταιριστικού φροντιστηρίου από άνεργους εκπαιδευτικούς της πόλης

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά που έχει κάνει ο συνεταιρισμός καθώς και όλα όσα προτίθεται να κάνει στο άμεσο διάστημα έχουν γίνει με βάση την πρωτοβουλία και την δράση των μελών του καθώς δεν έχει καμία χρηματοδότηση από πουθενά ούτε έχει υπογράψει καμία σύμπραξη με άλλο νομικό πρόσωπο. Επίσης ο Συνεταιρισμός δεν είναι ΜΚΟ και σε αυτόν δεν μπορούν να συμμετάσχουν  ΝΠΔΔ και ΟΤΑ βάση του καταστατικού του.

http://www.stasi.gr/2009-05-12-09-25-48/2009-05-31-16-23-31/1045-2013-05-21-20-18-20

περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Επίσης και εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: